Prijava

Zabranjene kokoši

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u ponedjeljak je, u povodu početka eutanazije peradi zaražene ptičjom gripom na farmi kod Velike Gorice, izjavio da je virus vjerojatno došao s divljim pticama koje su u migratornom razdoblju te da od danas vrijedi naredba o zabrani držanja peradi na otvorenom u cijeloj Hrvatskoj dok ne prođe opasnost.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u subotu navečer izolirala je naselje Sop Bukevski kod Velike Gorice u kojemu se nalazi farma „Valionica Radina“, na kojoj je utvrđen virus influence ptica podtipa H5N8 (visoko patogeni soj) na uginulim rasplodnim patkama. Zaražena farma i valionica odmah su zatvorene, a ugroženim područjem proglašen je radijus od 3 kilometra. Mjesto događaja osigurava policija, a pristup farmi je zabranjen.

Na zaraženoj farmi nalazi se 850 pataka, 70 kokoši, 3000 pačjih jaja i 16.200 kokošjih jaja. Sva perad će biti eutanazirana, a jaja neškodljivo uništena. U okolnom području nema ni jedne druge farme koja se bavi komercijalnim uzgojem peradi. U tijeku je popisivanje farmi u okolnim selima kako bi se utvrdio broj peradi koja se uzgaja za vlastite potrebe, radi procjene prije početka eutanazije.

Prijava or Sign up