Prijava

Sabor izglasovao Ovršni zakon RBA i predsjednika Vrhovnog suda

Sabor izglasovao Ovršni zakon RBA i predsjednika Vrhovnog suda Sabor izglasovao Ovršni zakon RBA i predsjednika Vrhovnog suda

Na današnjoj sjednici Sabora jednoglasno su izglasane izmjene Ovršnog zakona koje će zaštititi jedinu nekretninu, osigurati deložiranima smještaj 18 mjeseci te podiže i zaštićeni dio plaće na tri četvrtine.

Zakon je rezultat dogovora predlagatelja - Mosta s Vladom.

Zastupnici nisu prihvatili naknadni amandman Mosta o dodatnoj zaštiti jedine nekretnine i deblokadi dugotrajno blokiranih računa.

Sabor prihvatio "Škibolin zakon"

Sabor je jednoglasno sa 134 prisutna zastupnika donio Zakon o ništetnosti ugovora RBA zadruga o kreditiranju građana putem ugovora sklopljenih u RH, koji su u javnosti poznati kao "Škibolin zakon", a kojim bi se trebali trebali riješiti problemi dužnika.

Zakon je predložio nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola, a Vlada ga je podržala tek nakon trgovine kada je dogovoreno da Škibola dade potporu izboru HDZ-ova Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora.

Njime se želi zaštiti dužnike prema ugovorima sa štednim zadrugama RBA, koje su hrvatskim građanima davale kredite po nezakonitim ugovorima i nepovoljnim uvjetima za dužnike. Odbijen je amandman Peđe Grbina i Gorana Aleksića, koji su tražili da se zakon odnosi i na one koji su ugovore sklopili izvan granica Hrvatske, ali sa zadrugama koje su djelovale u Hrvatskoj.

Đuro Sessa novi predsjednik Vrhovnog suda

Đuro Sessa postao je novi predsjednik Vrhovnog suda, nakon prestanka mandata Branka Hrvatina, odlučio je HDZ. Za Sessu glasovala su 84 zastupnika, 14 ih je bilo suzdržano, a 33 protiv.

Sessa dolazi sa dužnosti suca u Građanskom odjelu Vrhovnog suda i bivši je predsjednik Udruge sudaca. Prije nego što je 2008. izabran za suca Vrhovnog suda, Sessa je bio predsjednik Građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu i sudac tog suda od 2002. do 2008., a od 1996. do 2004. bio je i predsjednik Općinskog suda u Zagrebu. Predsjednik Vrhovnog suda po položaju je i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Izabrano novo vodstvo Vijeća za elektroničke medije

Mirjanu Rakić Sabor je, na njezin zahtjev, razriješio dužnosti predsjednice Vijeće za elektroničke medije, a na tu je dužnost imenovao Damira Hajduka.
Zbog isteka mandata razriješio je članicu Vijeća
Vesnu Roller, a članovima Vijeća imenovao Vanju Gavrana, Davora Marića i Anitu Malenicu. O njihovim imenovanjima, na prijedlog SDP-a, glasovalo se pojedinačno.

Također su razriješeni članovi Nadzornog odbora HRT-a

Razriješeni su članovi Nadzornog odbora HRT-a koje njih četiri od pet to su: Anja Šovagović Despot koja je bila predsjednica NO-a te Katarina Bakija, Miroslav Grgić i Šenol Selimović. Peti član NO-a je predstavnik HRT-ovih zaposlenika. Za razrješenje je bilo potrebno 76 zastupnika, a za taj prijedlog bilo ih je 78. Većina je ustrajala u objašnjenju da se NO razrješuje zbog prijavljenih kršenja zakona, dok su iz SDP-a tvrdili da se to čini zbog izvješća NO za prošlu godinu u kojemu se spominju brojne nepravilnosti u radu i visokim honorarima te ugovorima sa vanjskim suradnicima na HRT-u.

Nova Strategija nacionalne sigurnosti

Hrvatska je dobila novu Strategiju nacionalne sigurnosti. Taj dokument kojim se određuje vizija nacionalne sigurnosti i sigurnosni koncept države te utvrđuju njezini nacionalni interesi.
Strategija predviđa nekoliko nacionalnih interesa i devet strateških ciljeva.
Nacionalnim interesima definirani su - sigurnost, dobrobit i prosperitet, nacionalni identitet, međunarodni ugled i utjecaj te ravnopravan položaj, suverenitet i opstanak. Vlada se obvezuje jednom godišnje Sabor izvijestiti o provedbi Strategije.

Nova Strategija regionalnog razvoja

Izglasana je Strategija regionalnog razvoja Republike Hrvatske do kraja 2020. Sabor je prihvatio godišnji izvještaj o izvršenju Državnog proračuna za prošlu godinu te izvještaj o obavljenoj reviziji tog izvještaja.

Prolaznu ocjenu dao je i izvješćima o stanju i radu kaznionica i zatvora za 2015. te ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć za prošlu godinu.
Donio je i plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a za ovu godinu.

Izglasan novi Zakon o pravobranitelju za djecu

Sabor je donio novi Zakon o pravobranitelju za djecu, budući da je dosadašnji zakon Ustavni sud ocijenio nesuglasnim s Ustavom jer je donijet običnom, a ne većinom svih saborskih zastupnika. Da za donošenje zakona treba 76 glasova zastupnike je podsjetio predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a u konačnici, ruku za zakon dignuo je 81 zastupnik, 40 ih je bilo protiv, a tri suzdržana.

Jedni cilj tog zakona je smjena sadašnje pravobraniteljice Ivane Milas Klarić, opetovala je oporba do samog izglasavanja, dok su Vladini predstavnici danima ponavljali kako se u novom zakonu institut pravobraniteljice u sadržajnom smislu uređuje na način vrlo sličan onome u ukinutom.

Prijava or Sign up