Prijava

KOLIKA JE PLAĆA VICEGUVERNERA HNB

KOLIKA JE PLAĆA VICEGUVERNERA HNB KOLIKA JE PLAĆA VICEGUVERNERA HNB

Puno je mlađi ali i bogatiji od Nadana Vidoševića i Ive Sanadera zajedno! A nije u zatvoru! Pogodite koja ga stranka štiti. Kako za nekoliko godina steći četiri kuće, jedan stan, zrakoplov, 1.6 milijuna eura i 500 tisuća dolara ušteđevine? Viceguverner HNB-a Damir Odak koordinira i upravlja poslovima iz područja Sektora bonitetne regulative i nadzora banaka. Na tu je dužnost dospio odlukom Hrvatskoga sabora u srpnju 2012. Kako je obavljao nadzor banaka, za koji je i nominalno zadužen, dokazuje slučaj nedavno propale Centar banke. To otvara pitanje kriterija po kojima se na najodgovornije dužnosti u državi biraju kadrovi, ali to nije povod ovoga kratkog teksta.

Ovih je dana, naime, Dnevno.hr objavio podatke iz njegove imovinske kartice koju je bio dužan popuniti. Kad se pročita popis Odakove imovine, prosječan građanin ove zemlje može se samo lupiti šakom u čelo i zapitati u kakvu sustavu i kakvoj državi živimo.
Dakle, Odak je sam naveo da ima četiri kuće, tri u Zagrebu i jednu u Zadru, ne bilo kakve nego svaka vrijedi po nekoliko milijuna kuna. Ima zatim i stan od 150 četvornih metara koji vrijedi 1.5 milijuna kuna. Sitnice poput nekoliko automobila, jahte ili čak i privatnoga zrakoplova Cesna, što je sve navedeno u imovinskoj kartici, gotovo i ne treba spominjati, a isto tako ni unosne udjele u raznim fondovima.
Ono što začuđuje novčani su iznosi koje je naveo u štednji. On sam ima ušteđevinu veću od 1.6 milijuna eura, zatim 505 tisuća američkih dolara, nekoliko stotina tisuća kuna. Njegova supruga ima dodatnih 240 tisuća eura štednje. Sve što ima stekao je, barem je tako naveo, od plaće, tek poneku nekretninu od prodaje druge imovine. Ima još toga u njegovoj imovinskoj kartici, ali ne treba biti sitničav.
Prije no što je izabran za viceguvernera HNB-a, Damir Odak bio je predsjednik uprave OTP banke. Naravno, bio je sjajno plaćen, a sam kaže da je 2011. zaradio oko 1.4 milijuna kuna. Ako je i prijašnjih godina toliko zarađivao, nešto ipak "ne štima" s obzirom da ukupna njegova imovina prijavljena u imovinskoj kartici (nekretnine, pokretnine i ušteđevina) prelazi 36 milijuna kuna, a predsjednik uprave OTP-a bio je od 2005.
Novinarki portala Dnevno.hr odbio je odgovoriti o porijeklu svoje goleme ušteđevine. Siromaštvo nije vrlina, a ni bogatstvo ne mora biti grijeh. Malo je vjerojatno da je viceguvemer Odak nešto s bogatog popisa imovine, koja je i američkim industrijalcima sanak pusti, stekao prijevarom ili pljačkom. Naviru, međutim, pitanja moralne naravi.
Odak nije bio privatnik ili poduzetnik. Rođen je 1964. godine u Splitu. Kao vodeći u OTP banci, godinama je sjedio u zadarskome uredu, gotovo nikad nije izlazio u javnost i podsjećao je na molierovskog mizantropa, škrtca. Moguće je da je enormno bogatstvo stekao manipulirajući povlaštenim informacijama jer su se mijenjali vlasnici, a on je uvijek ostajao direktor.
U civiliziranim zemljama zlouporaba povlaštenih informacija je težak krimen zbog kojega se ide na električnu stolicu ili robiju, u Hrvatskoj se zbog toga ide u - HNB.
Nema ga u Registru hrvatskih branitelja. Ništa nije dao Hrvatskoj, a od Hrvatskoj je uzeo sve. Viceguvemer Damir Odak slika je podivljaloga kapitalističkog sustava i bankarske grabežIjivosti. Premda zadužen za banke u HNB-u, one propadaju. Što se Odaka tiče, može propasti i država, njemu je savršeno svejedno. Njegova je država njegova škrinjica kojoj se klanja.

DIO PRIJAVLJENE ODAKOVE IMOVINE

6 milijuna kn - kuća od 450 četvornih metara s okućnicom u Zagrebu
2 milijuna kn - kuća od 250 četvornih metara s okućnicom u Zagrebu
3 milijuna kn - kuća od 250 četvornih metara s okućnicom u Zadru
1.5 milijuna kn - stan površine 150 četvornih metara
1.670.000 eura - osobna štednja
505.000 američkih dolara - osobna štednja
240.000 eura - suprugina štednja

Evo i njegove imovinske kartice:

imovinska kartica

Stalno prebivalište mu je u Zadru, kako bi plaćao manji prirez. Vjerovatno skuplja novac za kupnju velike jahte, jer što da radi s čemcem od 700.000 kn, a svaka kuna dobro dođe. Što radi samozatajan čovjek? Čudo jedno!

Izvor: Podaci iz imovinske kartice.

Prijava or Sign up