Prijava

Bivši HNS-ov ministar Vrdoljak i dalje vlada HEP-om Istaknuto

Bivši HNS-ov ministar Vrdoljak i dalje vlada HEP-om Bivši HNS-ov ministar Vrdoljak i dalje vlada HEP-om

Direktoru HEP-a Perici Jukiću je u rujnu prošle godine istekao mandat, ali on još uvijek vedri i oblači, jer prema odluci Vlade predsjednici uprava ostaju na funkciji. On je u posljednjih mjesec i pol smijenio više direktora HEP-ovih poduzeća, među kojima i one koje je postavila politika, ali i one koji su do pozicija došli iz tvrtki u sastavu HEP-a.
Premijer Plenković se ne usudi izvršiti smjenu jer se nada koaliciji HDZ-a i HNS-a umjesto Mosta.


Jukić je na funkciju došao kao HNS-ov kadar i prijatelj tadašnjeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka. U HDZ-u su jako nezadovoljni takvom situacijom u HEP-u, zbog toga što smatraju da se Jukić i Vrdoljak tako rugaju premijeru Andreju Plenkoviću i vladajućem HDZ-u. Argument za to nalazi se u činjenici da je među smijenjenim direktorima i Nikola Rukavina, direktor HEP Proizvodnje, koji se u kuloarima spominjao kao HDZ-ov kandidat za predsjednika uprave HEP-a.
U Skupštini HEP-a predstavnik Vlade je nestranački ministar financija Zdravko Marić, kojega je Plenković nedavno zdušno branio u Saboru zbog optužbi da je u sukobu interesa u slučaju Agrokor, radi čega je Vlada postala nestabilna, a pogotovo kada je premijer Plenković potjerao iz Vlade četiri ministra MOST-a koji nisu podržali ministra Marića.
Mnogi smatraju da je Marića premijer Plenković morao zaštititi kako bi zaštitio Todorića tako je Marić koji je u debelom sukobu interesa u obavezi prema premijeru i HDZ-u.
Povjerljivi izvori bliski kompaniji spominju među smijenjenima i direktoricu Sektora za EU i regulatorne poslove Ivonu Štritof, direktoricu Sektora za tržišnu i marketinšku strategiju Vlatku Kamenić Jagodić, direktoricu Sektora za ljudske potencijale Petru Subašić. Direktor tvrtke HEP za Upravljanje imovinom Stanko Kežman, direktor društva Program na Savi Dubravko Ponoš, direktor Sektora za integralnu sigurnost Mladen Ružman te direktor Sektora za nabavu Mario Maričić.
Uprava u HEP-u to tumači isključivo nastojanjem da se unaprijede poslovni interesi, iako se među smijenjenima nalaze i direktori koji su imali dobre rezultate. S druge strane, nitko ne želi komentirati je li normalno da smjene provodi Uprava koja je na odlasku.
Naime, iako mu je još u rujnu istekao mandat, Jukić i dalje “uživa” u činjenici da ga je zahvatila odluka Vlade prema kojoj “stari” predsjednici uprava ostaju na funkcijama do kraja mandata i provedbe novog natječaja.
Doduše, ministar državne imovine Goran Marić već je javno dao naslutiti kako očekuje da će Jukić biti smijenjen na sjednici Vlade još krajem ožujka, te da će umjesto njega do natječaja za izbor nove uprave biti postavljen v.d. predsjednik, no iako je tada Marić u to bio potpuno uvjeren, Jukićeva smjena još nije bila na dnevnom redu u Banskim dvorima zbog klimave Vlade.
Dio članova HDZ-a tvrdi kako je to mogući “zalog” za razgovore s HNS-om u situaciji u kojoj još nije jasno kako će HDZ sakupiti ruku potrebnih u Saboru da ostanu na vlasti, u protivnom slijede novi parlamentarni izbori.
Sve više prevladava mišljenje kako to pokazuje da premijer Plenković ne drži sve konce u rukama i preko zakonskog roka odgađa sastavljanje – popunjenje ministarskih mjesta otpuštenih mostovaca iz Vlade te iako se drži napuhano nije na razini dr. Sanadera te ispada smiješan jer svi znaju da nema većinu u Saboru.

Prijava or Sign up